7 tips för dig som vill lyckas som föreläsare

Ett inspirerande tal driver människor att förändras till det bättre. Om du planerar att hålla i ett tal, se till att det blir inspirerande och rör människor, du måste se till att du ändrar deras tankebanor. Här är tre enkla tips som gör ditt inspirerande tal framgångsrikt:

Personlig berättelse

Berätta en personlig story. Även om vi befinner oss i olika situationer, så har vi fortfarande mycket vi kan relatera från våra livserfarenheter. Ett tips är att gå på känslor, dvs något som rör människor, en kamp, en tuff situation i livet, eller liknande. Vi är alla känsliga varelser och har liknande erfarenheter i livet, som på något sätt rör oss känslomässigt.

Anpassat efter målgrupp

Ett effektivt tal är när gästerna känner igen sig själva i det du säger, eller kan koppla och relatera till något de känner igen. Förstå dig på din publik, dvs målgrupp, detta är not det viktigaste du behöver veta för att ditt tal ska gå hem, du kan inte förvänta dig att inspirera människor i åldersgruppen 12-15 år om din föreläsning handlar om akademiska teman. Därför är samarbetet mellan föreläsaren, kunden och eventarrangören väldigt viktig, mycket pga research, att föreläsaren kan ha belägg på alla möjliga detaljer kring gästerna och temat för eventet.

Fånga publikens uppmärksamhet

Du må ha en allvarlig, känslig berättelse att berätta, det viktigaste är att denna kommer efter du lyckats fånga upp publikens uppmärksamhet. Då lyssnar samtliga och samtliga i publiken är laddade på vad du har att säga.

Ögonkontakt med publiken

Att läsa från papper, dvs som man har skrivit ner sitt tal, medan du håller i en föreläsning, sänker din trovärdighet och publikens uppmärksamhet.

Så bra att de vill ha mer

Få publiken att vilja ha mer. Ditt inspirerade tal ska locka till intresse men även frågor, ditt tal ska inte vara för ihåligt, hela talet ska vara väl förståeligt av publiken. Däremot, kan man lyckas få publiken att fråga och undra över saker som du pratade om, kan detta vara en indikation på att de vill ha mer av det du tillbringar, men även att du lyckats fånga upp deras intresse. Ett annat sätt att få publiken att vilja ha mer av dina föreläsningar, är att avsluta stort. Något vid slutat som kommer att sätta sig i minnet på publiken, att få dem att skratta, eller få dem känslomässigt berörda.

Lyckas du få publiken att komma fram till dig med intressanta frågor, även med komplimanger, är detta ett bevis på att du lyckats.

Artist & eventbolaget har 30 års erfarenhet från att planera, skräddarsy och boka underhållare och föreläsare. Vi har jobbat med många stora föreläsare, här på hemsidan kan man läsa & boka föreläsare.