Andreas T Olsson

Andreas T Olsson

Andreas T Olsson har de senaste året etablerat sig som en monologernas mästare med föreställningar som Sufflören på Dramaten och Kulturbärarna på Oscarsteatern. Men monologerna till trots är Andreas mest intresserad av dialog.

Andreas T Olsson är skådespelare och manusförfattare som tillhör Dramatens ensemble men rör sig lika hemtamt på privatteatrar, tv, film och företagsevenemang. Andreas har ett förflutet som lärare och har en förmåga att vara pedagogisk och underhållande på samma gång.

Med Andreas som Moderator, konferencier eller programledare går det dessutom utmärkt att använda honom för att specialskriva humor- och teaterinslag.

Eller ännu hellre i kombination.

Genom sin breda allmänbildning har han lätt möjlighet att föreslå texter och teman som kan passa i olika sammanhang.

Vid sidan av nämnda Sufflören och Kulturbärarna har Andreas skrivit en roman och en lång rad kabaréer och revyer. Han har skrivit för Malmö Opera och Fredriksdalsteatern. Han har också varit återkommande skribent i ren rad olika tidningar och gjort ett tiotal programserier för SR. Andreas är van att specialskriva på beställning.

Några kuriositeter:

– Mottog Karl Gerhard Stipendiet 2018 med motiveringen ”Andreas T Olsson är en skådespelare och författare som använder några av konstnärskapets finaste uttryck: närvaro, elegans och snille. Detta är helt i Karl Gerhards anda.”

– Andreas sitter i Lilla sällskapet, Sveriges äldsta gastronomiska akademi.

Ett litet urval av uppdrag från senaste året:

  • Specialskrivna monologer vid personalaktivitet för Dagens Nyheter
  • Konferencier och underhållare vid avtackning av Birgitta Svendén, Kungliga Operan.
  • Programledare vid Actor’s talk med Lena Olin och Rolf Lassgård, Rigoletto.
  • Teaterinslag vid Kungliga Örlogsmannasällskapet 250-årsjubileum, Grand hotel.
  • Konferencier vid välgörenhetsmiddag Jontefonden.
  • En rad uppdrag som toastmaster vid större privata evenemang.